چند هفته قبل داوطلب شدم تا گرد و غبار کباب پز زغالی حیاط پشتی را پاک کنم تا گوشت گوسفندی را برای شام بریان کنم. آخه در خانه ی ما همیشه آتش درست کردن و کباب پختن کار مرداست -
u
در گذشته، ابتدا مقداری مایع آتش زنه را روی هرم کوچکی از چوب میپاشیدم تا آتش روشن شود. اما در جایی دیده بودم که دیگران روزنامه را زیر زغال ها مچاله می کردن تا شروع به سوختن کند و از آتش زنه شیمیایی اجتناب می کردند. من از جهتی با سوزاندن روزنامه ها حال می کردم چون راه خوبی برای مقابله با اخبار دروغ روز پیدا کرده بودم. و من آن را انجام می دادم.
صبح روز بعد با خواندن روزنامه، نگران مطلبی شدم که از سازمان ملل گزارش شده بود که هشدار میداد به زودی دنیای ما مثل جهنم داغ خواهد شد، مگر اینکه روش زندگی خود را تغییر دهیم. خیلی ترسیدم چون از بچگی حفظ محیط زیست برایم خیلی مهم بوده است.
س برای همین در گوگل به دنبال این سوال بودم که" پختن کباب با زغال چوب چقدر دی اکسید کربن تولید می کند؟" پاسخی یافتم که خیلی باعث تاسفم شد.
بنا به اطلاعاتی که از گوگل دریافتیم: کباب کردن با زغال هزینه های زیست محیطی سنگینی را به همراه دارد - انتشار گازهای گلخانه ای سنگین. « اساسا بریکت های زغال چوب، یا بریکتهای زغال سنگ، بستههای فشردهای از کربن هستند. و هنگامی که آنها می سوزنیم، گاز گلخانه ای دی اکسید کربن آزاد شده و به فضا پرتاب می شوند.
س
به هر حال، چه کسی فکر می کرد که یک فعالیت سالم در فضای باز مانند پختن کباب با زغال چوب، «تا 5 کیلو دی اکسید کربن در هر جلسه تولید کند و به محیط زیست آسیب برساند».
برای در نظر گرفتن این وزن مضر 5 کیلویی، رانندگی به مسافت 22 کیلومتر را با یک خودروی سواری شاسی بلند در نظر بگیرید که در هر 1.5 کیلومتر 350 گرم دی اکسید کربن تولید می کند. به سختی می شود باور کرد که آن خودرو تقریبا نیمی از آلودگی ناشی از زغال چوب را تولید نمی کند. ناراحت کننده است و من به آن همه آسیبی که تا به حال وارد کرده بودم اعتراف می کنم چون میشد با پختن کباب روی یک کباب پز گازی به اندازه بسیار زیادی از انتشار دی اکسید کربن جلو گیری کرد.
undefined
همانطور که در بالا ذکر شد، کباب کردن بیرون روی زغال چوب حدود 5 کیلو دی اکسید کربن تولید می کند. سرخ کردن داخل با گاز حدود 70 گرم تولید می کند. تخمین بزنید، یعنی میزان تولید دی اکسید کربن پختن کباب با زغال تقریباً 70 برابر پختن کباب با گاز است.
حالا به نظر شما اینجا چیزی کم نیست؟ من فکر میکنم نکته کلیدی اینجاست که در بالا نقل شد - اگر ما کباب را روی اجاق گاز داخل آشپزخانه پخته بودیم، حدود 10 دقیقه طول می کشید و شعله گاز طبیعی حدود 70 گرم دی اکسید کربن تولید می کرد. و این خیلی کمتر از زغال چوب بود.
من از عاقبت کار می ترسم - آن ساعاتی که ما بی دغدغه در حال لذت بردن از پختن کباب هستیم اصلا متوجه این نیستیم که زغال ها گازهای گلخانه ای خود را بیرون می ریزند. و این واکنش به طور جدی به گرم شدن جهان ما آسیب جبران ناپذیری وارد خواهد کرد.
اما، برای حفظ آن، از این به بعد با باربیکیو گازی گازاکس آشپزی خواهم کرد. کباب پز زغالیم را که سال ها پیش از خانواده هدیه گرفته بودم، دیگر فرسوده شده، و به زودی به بازیافت زباله می فروشم. خداحافظ گریل قدیمی - من تو را دوست داشتم!
ممنون