زغال یکی از مواد مصرفی ایرانیها و بخش جدایی ناپذیری از انهاست، ما سالهاست استفاده از زغال را برای کشیدن قلیان، درست کردن کباب و چایی اتیشی به شعله گاز ترجیح داده ایم، پخت غذا با زغال طعم مانند طعم صحرا به غذا می بخشد که باعث خوشمزه تر شدن غذا میشود، ولی گاز از چنین محبتی بی نصیب است.
زغال یکی از مواد مصرفی ایرانیها و بخش جدایی ناپذیری از انهاست، ما سالهاست استفاده از زغال را برای کشیدن قلیان، درست کردن کباب و چایی اتیشی به شعله گاز ترجیح داده ایم، پخت غذا با زغال طعم مانند طعم صحرا به غذا می بخشد که باعث خوشمزه تر شدن غذا میشود، ولی گاز از چنین محبتی بی نصیب است.
چوب مناسب برای زغال چوب سخت عموماً چوبهای سخت به خوبی و به آرامی میسوزند و ذغالهای بادوامی را به جا میگذارند. چوبهای سخت لزوماً همیشه محکمتر و مقاومتر از چوبهای نرم نیستند. درختهای آنها پهن برگ هستند و برگ اکثر آنها در پاییز می ریزد.
چوب نرم آتش تولید شده از چوب نرم دارای حرارت زیادی است ولی عمر کوتاه دارد. درخت هایی با چوب نرم اصولا برگهای سوزنی دارند و اکثراً همیشه سبز هستند.
زغال سنگ انباشته ای از باقیمانده گیاهان است که هزاران سال در باتلاقها و لجنزارها روی هم جمع شده اند. کمبود اکسیژن مانع تجزیه کامل باقیمانده گیاهان می شود. زغال سنگ را میتوان با تراشیدن، مانند قالبهای برفی، از زمین جدا نمود. در طول زمان برداشت ذغال سنگ به سرعت خشک شده و قابل استفاده می شود.
مزایای چوب: راحت تر میسوزد، به راحتی حمل میشود. تمیزتر است و بوی حاصل از آتش آن بسیار مطبوع است.
مزایای ذغال: نسبت به حرارت و گرمایی که می دهد جای کمتری را میگیرد و حجم مشخصی از آن به مدت زیادی میسوزد. حرارت آن خیلی هدر نمی رود، لذا توصیه میشود برای ایجاد حرارتی ملایم و یکنواخت از ذغال استفاده شود.
انواع مختلفی زغال وجود دارند که بسته به نوع ماده اولیه تشکیلدهنده آن و روش تهیه کیفیتهای متفاوتی دارند؛ از جمله زغال کبابی تا زغال لیمو، بلوط، پسته، سیب، انجیر و… . در مکانهای مختلف کشور بسته به نوع شرایط مختلف آب و هوایی و نوع چوبهای آن منطقه نوع تولید زغال متفاوت است. مصرفکنندگان بیشتر از زغال کبابی و زغال لیمو استفاده میکنند.که تولید یک زغال مرغوب مستلزم داشتن یک دستگاه تولید زغال همگام با استانداردهای جهانی میباشد.
در بازار امروز، اولین امتحانی که مصرفکننده قبل از خرید انجام میدهد، فشار دادن انگشتان به نایلون بستهبندی زغال کبابی است تا از ریز بودن یا قلوهای و درشت بودن زغال کبابی مطمئن شود. زغال کبابی درجه یک براق است و مراحل تولید آن به صورت کامل انجام شده است و خام نیست. جرقه زدن زغال کبابی دو علت دارد. زغال کبابی نباید خاموشی داشته باشد تا مصرفکننده مجبور به باد زدن مداوم آن نشود. زغال کبابی تولیدی نباید ریز و به قول معروف خاکهای و پوک باشد.
یکی از مشکلات زندگی مدرن مشکل انرژی است. امروزه بشر به دنبال سوختهای نو و جدید می باشد و همواره به دنبال کشف و ایده ی نو است. اما برای تامین انرژی به سراغ منابع موجود نیز می رود. با توجه به اینکه مقدار گرمایی که زغال چوب تولید می کند از خود چوب بیشتر است، ازآن برای تامین انرژی می توان استفاده کرد. زغال ماده ای اسفنج مانند و سیاه است. برای تهیه زغال چوب دو روش اصلی وجود دارد.
در روش اول چوب و هیزم را روی هم انباشته میکنند و در هوای آزاد آتش می زنند. این شیوه قرنهاست که در جنگل های شمال اروپا استفاده می شود. اما یک مشکل بزرگ دارد که گازهای متصاعد شده از چوب در هوا پراکنده میشوند.
در روش دوم چوب ها را جمع آوری کرده و به کوره های مخصوصی می برند. همین که آتش بر افروخته شد، دریچه تنور را می بندد و آن گاه چوب ها در فضایی بسته، به تدریج تبدیل به زغال می شوند.
زغال چینی
زغال فشرده
زغال قالبی
زغال لیمو (قلیانی)
زغال کبابی
زغال فشرده پسته
زغال سکه ای
زغال بامبو
زغال نارگیل
زغال هم دارای انواع مختلفی بوده که کاربرد های مختلفی دارند، مانند زغال لیمو، زغال فشرده، زغال پخت و پز، زغال توتون و تنباکو، امروزه زغال به سه گروه مختلف تقسیم بندی می شود :
زغال سنتی یا زغال چوب همان زغالمرسوم هست که با توجه به جنس و نوع چوبی که استفاده می شود خود به زیر شاخه هایی همچون زغال کبابی، زغال قلیان و … دسته بندی می شود.برای تولید این نوغ زغال ها فقط نیاز به کوره ی زغال پزی هست که در دو نوع صنعتی و سنتی ساخته می شود که هرکدام از این دو مزایا و معایب خاص خود را دارند.
زغال فشرده یا زغال چینی ( به این دلیل زغال چینی نامیده شده است که اولین بار از کشور چین وارد ایران شده است) نوعی زغال هست که مواد اولیه جهت تولید آن شامل خاک اره، پوست گردو و خاک زغال می باشد. در چین برای تولید زغال فشرده از خاک اره چوب بامبو استفاده می شود ولی در ایران به دلیل نبودن چوب بامبو معمولا از خاک اره چوب های جنگلی و پوست گردو بصورت ترکیبی استفاده می شود.بنابرین با توجه به این توضیحات برای تولید زغال فشرده در ایران نیاز به دستگاه های زیر می باشد:
آسیاب، سرند، سیستم خشک کن، اکسترودر و کوره(صنعتی یا سنتی)
در تولید زغال فشرده ابتدا پوست گردو و خاک زغال توسط آسیاب خرد شده سپس با نسبت 70% خاک اره و مابقی پوست گردو و خاک زغال با هم ترکیب میشوند در مرحله بعد با ید این ترکیب از سیستم خشک کن عبور داده شود تا رطوبت گیری شوند سپس توسط دستگاه اکسترودر عمل فشرده سازی صورت میگیرد که خاک اره بصورت شمش تبدیل میشود که بسیار مستحکم و قوی می شود به این شمش اصطلاحا بریکت گفته می شود در مرحله آخر باید این بریکت ها درون کوره قرار گرفته و تبدیل به زغال می شود.
زغال قالبی یکی دیگر از انواع زغال است همان گونه که از اسم آن مشخص است این نوع زغال قالب گیری می شود. مواد اولیه برای تولید زغال قالبی تقریبا 90% خاک زغال و5% آب و 5% نشاسته یا سمغ عربی استفاده می شود. دستگاه های مورد نیاز برای تولید زغال قالبی عبارتند از آسیاب، میکثر، اکسترودر و خشک کن
در تولید زغال ابتدا خاک زغال توسط آسیاب کاملا خرد شده سپس درون میکثر با آب و نشاسته مخلوط می شود بعد از آن توسط اکسترودر تبدیل به شمش های خمیری میشود که دارای رطوبت هست که باید توسط خشک کن رطوبت گیری شود.
ذغال فشرده (بریکت) پراستفاده ترین نوع زغال است که از ترکیب خاک اره و خاک ذغال و همچنین مواد اولیه دیگر مانند پوست گردو تولید میشود. برای تولید و ساخت انواع زغال فشرده، زغال چوب را خرد و آسیاب کرده و خاک حاصل را با نوعی چسب طبیعی همراه با بعضی مواد دیگر مخلوط می کنند، ماده ترکیبی حاصل را درشرایط فشار و سپس درمحیط گرما قرار داده و به اشکال مختلفی ( استوانهای یا چهارگوش و یا تخم مرغی) در قالب قرار می دهند.
این زغال همان زغال فشرده است که در مواد اولیه آن به جای پوست گردو از پوست پسته استفاده شده است و دیگر مواد ترکیبی آن همان خاک اره، خاک زغال می باشد. روند و مراحل تولید مانند زغال فشرده (چینی) می باشد و تفاوتی با آن ندارد.
در زندگی امروزه ذغال به انواع مختلفی یافت می شود. با توجه به مواد اولیه هر کدام ، به روش خاصی تولید شده و به بازار عرضه می شود.
ذغال کبابی از نوع درجه یک، ذغالی است که در زمان سوختن و سرخ شدن دود و جرقه و بو ندارد، و هنگامی که ذغال به طور کامل تبدیل به آتش سرخی شده، نیاز به باد دائم ندارد و تا سر حد ممکن، فرآیند سوختن (خاکستر شدن) به آرامی و کندی اتفاق می افتد. استفاده از باد بزن دستی یا برقی زغال، بسته به نوع غذای دلخواه می باشد که در بعضی اوقات برای آماده کردن انواع کباب ها به دلیل چکه کردن چربی گوشت روی زغال امکان دارد سبب خاموشی آن شود. این کالای پر استفاده به شکل بسته زیبا و کوچک قابل عرضه می باشد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت گازاکس می باشد.